Als gediplomeerd gewichtsconsulent voor volwassenen werk ik ook met kinderen volgens de methode Lekker Pûh!!!. Deze bewezen methode is ontwikkeld door Ingrid Viergever-Stieber en ondanks ons dagelijks contact wilde ik toch nog meer weten over het toen en nu van dit voedingsadviesburo voor Jeugd & Gezin. Tijd voor een  interview met Ingrid. Lees vooral door naar het einde want daar hebben we nog een leuke winactie staan.

Kun je in het kort vertellen wie je bent en hoe Lekker Pûh!!! is ontstaan

Ik ben Ingrid Viergever-Stieber, oprichtster van Lekker Pûh!!! Ik ben moeder van 2 dochters, oudste dochter is nu 27 jaar. Ik heb ook 3 bonuskinderen. En wat wel leuk is, is dat mijn eigen jongste dochter ook sinds 1 jaar afgestudeerd diëtiste is, mede door de invloed van mij en Lekker Pûh!!!

Als ik vertel over het ontstaan Lekker Pûh!!! vertel ik over mijzelf want Lekker Pûh!!! is ontstaan uit mijn eigen strijd tegen overgewicht en  zoektocht naar houvast in mijn eetgedrag en leefstijl. Toen ik jong was en vooral vanuit mij modellencarrière. Bij het werk als internationaal model waren – in die tijd –  bepaalde confectiematen van levensbelang om aan het werk te blijven. En deze stonden eigenlijk haaks op mijn natuurlijke lichaamsbouw, die best wel fors was. Maar ook haaks op mijn eetgewoontes. Ik neigde altijd liever naar een hapje meer. Binnen de Lekker Pûh!!! methode gebruiken de eetcoaches ‘hapje meer’ nu zelfs als positief benaderend consult. En hoewel Het leven zat me aan alle kanten mee zat, de reizen prachtig waren en het werk erg dynamisch en leuk was ik toch vreselijk ongelukkig. Puur door het nachtmerrie die ‘ETEN’ heette schommelde ik tussen de 55 en 130 kg.  En ik kon niemand vinden voor hulp op basis van begrip. Geen diëtist, geen coach, geen dokter, niemand.

 

Dat moet niet fijn geweest zijn, hoe heb je dit toen aangepakt?

Toen die tijd was er gewoonweg nog heel weinig – zeg maar geen – hulp voor leefstijl-begeleiding. Ik kon toen ik eenmaal op mijn zwaarst was niemand vinden die mij kon bijstaan of begreep. Ik weet nog precies waar ik was toen ik dacht: “ Als  kind – tijdens mijn kinderjaren – was dat ik WÉL gelukkig met eten en als kind kreeg ik tenminste steun en sturing … van mijn ouders. Destijds zat ik wel lekker in mijn vel.  Toen dat besef mij overviel had ik weer houvast en vond ik een leidraad in het begeleiden van MIJZELF. Dit begon ik met het schrijven van mijn eigen begeleidingsboek. Alsof ik omringd was door geduld en begrip, zoals dat van mijn ouders, die mij ondersteunden en rekening met me hielden omdat ze van mij hielden. Zo schreef ik aan mezelf dat ik beter geen snoep kon nemen omdat ik toch zo ging eten. Ik stuurde mijzelf naar buiten omdat het lekker weer was en besefte me dat ik beter een glaasje water kon nemen dan cola als ik dorst had. Alle opdrachten bedoelde ik liefkozend, zonder wijzend vingertje en met al het geduld van de wereld.  Ik was blij met deze houvast voor mijzelf en als bijkomstigheid zat ik lekker in mijn vel en groeide op basis hiervan naar het gezonde gewicht. Zonder streng dieet.

Een paar jaar later, in 2006,  kwam ik – op een kinderfeestje –  bij toeval in gesprek met een kinderarts over mijn zelfhulp. Ze was enorm nieuwsgierig naar mijn ‘Boek over mijzelf” dat inmiddels was uitgegroeid tot een enorm speels plak- en knipboek waarin ik alle leefstijl-situaties en oplossingen op maat van mijn behoefte en gedrag had ingevoegd.   Toen ze het boek zag zei ze gelijk: “Je kan aan de slag in het ziekenhuis. Dit is iets dat alle ouders en kinderen zouden moeten weten.

In het begin gingen de kinderen en ouders gewoon naar Ingrid, toen had de methode in de dop nog geen naam. De naam is ontstaan door één van de eerste kinderen. Die zei na een duw van iemand op de gang van een scholengemeenschap: “Ga eens opzij met dat gepest van jou.” De pestende jongen keek haar verbaasd aan en zei:  “Wat zie je er eigenlijk goed uit! Je was toch eigenlijk dik! Misschien ben je wel dunner dan dat ik ben!”

Overrompeld door het onderliggende compliment van deze pester kon het meisje alleen maar “Lekker Pûh!!!”antwoordden. En toen ze mij het verhaal verteld dacht ik: “Prachtig zo gaan we  het noemen; Lekker Pûh!!!  En op mijn verjaardag 02-08-2006 ben ik met deze naam naar de KvK gegaan. Lekker Pûh!!! was officieel.

Je hebt dus wel een hele gave kans gehad daar in het ziekenhuis. Vertel er eens meer over

Ja, zeker weten en toch ben ik al heel snel weggegaan uit ziekenhuis naar de sportschool  Fitpoort van een goede vriend van mij.  Een kind met overgewicht is niet ziek en om voor ieder consult toch naar het ziekenhuis te moeten vond ik voor de kinderen te belastend.

Terwijl je al aan het werk was met Lekker Pûh!!! ben je pas de opleiding voor gewichtsconsulent gaan volgen

Ja, dat ben ik toen maar begonnen. Hoewel artsen en deskundigen super enthousiast waren over de Lekker Pûh!!! benadering en massaal de kinderen doorverwees was ik vaktechnisch gezien niks behalve ervaringsdeskundige. De opleiding was een fijne aanvulling en gelukkig vrij pittig om te doen.

Toen je de opleiding volgde, had je toen zoiets dit komt ook wel overeen met hetgeen wat je eigenlijk wil adviseren?

Jawel natuurlijk want iedereen die gezonde voeding adviseert draagt iets bij wat ik vroeger niet kon vinden. Vooral als het advies haalbaar uit te voeren is en zonder onbewezen poespas en extremiteiten. Deze basiskennis over goede voeding bevind zich binnen de opleiding tot gewichtsconsulenten geweldig goed.

Lekker Pûh!!! bestaat al meer dan 14 jaar. Wat is veranderd met 14 jaar terug binnen Lekker Pûh!!!

De werkbladen zijn hip en bij de tijd. Dit kost door de jaren heen steeds minder moeite door alle tools en mogelijkheden in de digitale wereld. Doordat duizenden gezinnen de methode volgden is er heel veel werk- en info materiaal ontstaan waardoor er voor iedere situatie wel een oplossing is. Ook fijn zijn de  influencers, die hun sportende en gezond etende leven delen op social media. Nog maar een paar jaar geleden waren kids niet naar de sportschool te “slaan”. Nu gaan ze zonder tegenstribbelen omdat hun voorbeeld ( de influencer ) het ook doet.

Manman! Een paar jaar gelden werd het kinderen zelfs verboden om een sportschool te betreden. Iedereen verklaarde mij onprofessioneel als ik met een groepje jeugd naar de sportschool ging om holderdebolder spelenderwijs met apparaten en gewichten aan de slag te gaan. Toch is het gewoon hetzelfde als buitenspelen/klauteren maar dan overdekt. Dat nu jongeren welkom zijn en onder begeleiding mogen sporten is een heel groot voordeel in de afgelopen 14 jaar. Dit, zoals ik al zei, vooral door de opkomst van Instagram.

Wat ook is verandert en een voordeel is, is dat kinderen nu al de nadelen van een ongezonde leefstijl ondervinden. Dit moet ik uitleggen. 😊

In de beginjaren van Lekker Pûh!!! was het niet makkelijk om kinderen te motiveren om gezonder te leven omwille van hun toekomst. Als je jong bent leef je met de dag en lijkt “later”zo ver weg dat je er geen gevoel bij kunt bedenken. Nu hebben we er steeds meer mee te maken dat de kinderen de deksel nu al op hun neus krijgen: Bijziendheid dat ontwikkelt nu al door het te lang kijken op een scherm. De computer humb en het kromgroeien  door te lang zitten in een verkeerde houding en nog meer. Het laat kinderen zien dat een gezonde leefstijl wel degelijk van belang is. En als je dan zegt het eten en de leefstijl daar merk je nu al wat van dan kan je nagaan hoe dat dan later is. Je hebt er nu meer grip op. Ook bij ouders omdat zij al meer van te voren al veel van internet hebben gehaald. Ze zijn er nu meer mee bezig dan toen. Kinderen weten beter wat ze willen worden. Kinderen hebben vaker iemand waar ze tegen op kijken. Eigenlijk worden we hiermee ook wel geholpen door de tijd.

Specifieke influencers van deze tijd: make-up, stoere mannen, zoals een foodie. Kinderen gaan ook opzoek naar degene achter het scherm en zien dan hoeveel tijd en energie diegene steekt in een gezonde leefstijl. Foodies vaak wel overdreven gezond. Op de foto’s vaak niet te laag in calorieën zoals te veel noten op de foto.

 Wat vind je het leukste als oprichtster aan je dagelijkse werk

Nog steeds het praten met de kids en de ouders. Alles wat ik in het begin deed dat vind ik nog steeds het allerleukste. Daarnaast vind ik het ook leuk om nieuwe werkbladen en de methode te blijven ontwikkelen voor in het boek over jezelf. 

En bovenal is het contact met de eetcoaches van Lekker Pûh!!! ontzettend bijzonder. Ons team is heel hecht met éénzelfde missie en visie. Ons Lekker Pûh!!! Team geeft mij onmisbare inspiratie. De kinder-eetcoaches horen tijdens de consulten weer andere hulpvragen waardoor er binnen de methode nog meer begeleiding kan worden ontwikkeld.

Heb je nog contact met kinderen van 14 jaar terug?

Een super leuke vraag. Toevallig heb ik een uitnodiging voor een gender reval party van 1 van mijn eerste Lekker Pûh!!! bezoekertjes. Deze aankomende moeder is blij hoe haar jeugd, haar zelfverzekerdheid en ( volgens haar hierdoor) de relatie met haar vriend is verlopen. Lekker Pûh!!! heeft hier in de basis veel mee te maken, vindt ze, en daarom ben ik uitgenodigd. Ik ben enorm vereerd met de uitnodiging en dankbaar om het werk dat ik mag doen.

Ik merk de laatste tijd vaker dat naarmate de kinderen ouder worden er ook wat meer contact gezocht wordt. Een vraag stellen over voeding en leefstijl aan Lekker Pûh!!! voelt veilig.

Jonge kinderen die net starten bij Lekker Pûh!!! vragen ouders juist om de begeleiding niet bekend maken, bijvoorbeeld door lid te worden van de Lekker Pûh!!! Facebookpagina.

Wat heb je er allemaal aan gedaan om Lekker Pûh!!! zo op de kaart te zetten?

In de tijd dat de hulp voor kinderen met overgewicht nog uit den boze was ging ik met knikkende knieën naar huisartsen, CJG’s en kinderartsen. De eerste reacties waren hoofdzakelijk negatief; een dieet voor kinderen is slecht, wil je dat ze anorexia krijgen? Kinderen mogen niet lijnen, ze moeten alleen maar meer bewegen. Door de positieve aanbevelingen van ouders moesten de profs in de zorg voor kinderen wel toegeven dat Lekker Pûh!!! oplossing bood. Het doorverwijzen begon toen pas.
Ik sla geen interview voor radio, tijdschrift of tv af. Toen een uitgever een interview las kwam hij met een voorstel om een boek te schrijven. Dit werden er 2 en zoals het er nu uitziet komt de 3e er ook aan binnen nu en 2 jaar. 

Ik heb ook meegedaan aan tv-programma’s om Lekker Pûh!!! op de kaart te zetten. KRO Xl, TV jeugdjournaal, het jeugdjournaal, Help ons kind is te dik . Alles wen zelfs Flip de beer is bij mij langs geweest. Alles wat op mijn pad kwam, greep ik met 2 handen aan en heb hierbij altijd de gedachte: “ Als er door deze media uiting 1 kind geholpen is ben ik al blij..
En dat blijf ik ook altijd zo doen. Mijn boodschap voor ouders is dat kleine aanpassingen het grote verschil maken. Het is niet nodig om hun hele leven om te gooien. In je jeugd wordt je gevormd en ieder jaar dat je zo struggelt met je overgewicht dan is het eigenlijk zonde van de jonge ontplooiing, ontwikkeling en eigenwaarde.

Welke tip heb je voor ouders die ze direct nog toe kunnen passen binnen het gezin?

 Alles loslaten en met waardering met eten omgaan; laat weten hoe eten groeit. Hoe het belang van eten voor de gezondheid het in elkaar zit en waarom kies je als ouder kiest voor bepaalde voeding. Niet alleen uit gezondheidsaspect maar ook bijvoorbeeld:  “We eten nu deze groenten omdat deze nu seizoensgroente is, goedkoper is en minder CO2 belastend omdat het dichtbij groeit. De boer in de buurt wordt hier ook blij van.” Probeer als ouder in de supermarkt dichtbij het seizoen en onze natuur te kopen. Deze manier van respect voor eten heeft invloed op het eetgedrag van een kind. Eten is niet vanzelfsprekend. Lust je bepaalde groenten niet graag ga dan op zoek naar variaties. Zoals spruitjeschips. Zo heb je wel spruitjes gegeten en kun je niet zeggen dat je geen spruitjes lust maar “Ik lust spruitjes niet op deze manier en wel op die manier bereid.

Welke tip heb je voor meesters/juffen/gastouders die ze direct toe kunnen passen binnen hun lessen

Hoe jonger de kinderen hoe meer de leerkracht een rolmodel voor de kids is. Deze eer wordt volgens mij niet altijd met beseft door de meesters en juffen. Denk zelf maar eens terug aan je jeugd. Als je juf of meester vroeger in de pauze een mandarijn in de zon had gegeten dan had je dat de normaalste zaak van de wereld gevonden om ook een mandarijn te eten op school.

Kinderen zijn nog zo plooibaar en soms kunnen leerkrachten dit makkelijker dan ouders. Zij kunnen de kinderen positief beïnvloeden en spelen dus een immens grote rol voor de leefstijl van een kind.

Een voorbeeld: de juf heeft een super leuke waterfles bij, een kind wil dit dan ook.

Zijn de kinderen die naar Lekker Pûh!!! komen veranderd met 14 jaar terug?

Ja, kinderen, maar ook ouders, hebben zelf al meer informatie tot zich genomen over wat er allemaal aan mogelijkheden is om op een gezond gewicht te komen of wat je allemaal moet doen om gezond te eten. Ze zoeker zelf op het internet. Maar op het internet is zoveel informatie dat ze er op den duur geen raad meer mee weten. Kinderen die nu komen begeleiden we ook weer terug naar de eenvoud. Rekening houden met jezelf i.p.v. alleen maar kijken naar anderen.

Waarom is Lekker Pûh!!! geen dieet?

Omdat alles gegeten mag worden en ongezonde voeding hierbij gemanaged wordt.
Het gaat niet om wat je eet maar om de hoeveelheden die je ervan eet. Daarom zijn er bij Lekker Pûh!!! de Oepsdagen – op bijvoorbeeld je eigen verjaardag- waarop je mag eten wat je wilt. Er is ook het wekelijks Pmoment, de pizza/pasta/pannenkoeken en poffertjes, het snoepmoment en koekmomenten .. die manage je ook. 

Er is niets dat niet gegeten mag worden. Het is geen dieet, het is eetmanagement. 

Waarom zouden kinderen bij Lekker Pûh!!!  Lekker Pûh!!! moeten kunnen zeggen.

Kinderen moeten Lekker Pûh!!! kunnen zeggen tegen alles wat je tegen zat en mensen die anderen die je anders benaderen tijdens de overgewichtfase. Lekker Pûh!!! omdat je jezel kan laten zien dat je zelf in staat bent om te kunnen veranderen.

Lekker Pûh!!! is vaak het eerste grote project waaraan een kind werkt. Ze hebben wel een strikdiploma, een verkeersdiploma of een zwemdiploma maar door het boek over jezelf is het een project waarbij ze zelf managen, doelen stellen en bereiken zonder de humor en het eigen karakter los te hoeven laten. Zo kunnen de kinderen Lekker Pûh!!! zeggen tegen als wat ze een stempel opgedrukt heeft.

Als een kind echt geen groentes wil eten wat adviseer je ouders dan?

Ouders hebben heel veel invloed op de kinderen maar kinderen hebben ook veel invloed op de ouders. De basis(oer)rust en geluk van een moeder is er pas ze zeker weet dat haar kind voldoende heeft gegeten. Dit kan niet veranderd worden; eet je boontjes op anders ga je zonder eten naar bed wordt zelden echt gedaan. Vaak wordt er – om toch zeker te weten dat het kind genoeg eet- een alternatief aangeboden door de ouders. Op een gegeven moment hebben kinderen ouders zo opgevoed dat ze nooit meer groenten hoeven te eten.

Een kleine tip; humor hoog houden en verzin hoe je groente benoemt. Noem alles snacks en snoep. Snackgroenten, snoeptomaatjes enz. En natuurlijk voel je je machteloos als kids niks lusten en je dag in – dag uit heel veel strijd aan tafel. Ga eens op zoek naar een andere influencer als een stoere oom of een vriendje die groente eten heel gewoon vindt. En heb geduld.. soms jaaaren ..tot die tijd blijf je  groente creatief verstoppen in voeding. Maak bijvoorbeeld een pizza maar dan een volkorenpizza en pureer de groenten voor een saus. Maak friet van groenten.

 Dwingen hoeft niet altijd negatief te zijn. Lichte dwang kun je ook zien als een kind de kans bieden om uit de comfortzone te komen en op ontdekkingstocht te gaan en meer te kunnen, durven, lusten dan het zelf dacht. Lust een kind alleen bloemkool dan kun je dit niet 7 dagen per week aanbieden, er moet variatie blijven. Want iets wat veel gegeten wordt dan vind een kind binnen een paar weken niet lekker meer. En het lijf gaat er dan voor zorgen dat je hier geen zin meer in hebt door het teveel aan dezelfde voedingstoffen die het lijf moet opnemen.

Groente lust een kind veelal niet als de maag vol is. Bied groente dus als eerste aan. Als snack tussendoortje  of aan het begin van de maaltijd. 

Durf de confrontatie aan te gaan, het is geen politieagentje spelen maar opvoeden 😊

Welke tips heb je voor kinderen die echt geen water lusten?

Eigenlijk is het raar dat kinderen geen water lusten. Vaak is er iets gebeurd zoals een slechte ervaring met water. Denk als ouders buiten de lijntjes en ga bijvoorbeeld samen op pad naar bv. een ( ik noem maar wat)  dierentuin of een tuincentrum en vertel er spelenderwijs bij dat niets zonder water kan

 En water aanbieden als het kind echt dorst heeft.  Eerst water de rest komt later.

Winactie

Stel jouw vraag

Heb jij als ouder of kind nog een goeie vraag voor Ingrid of voor mij,

stel deze dan hieronder of via de mail naar info@gewichtsconsulentkim.nl of kim@lekkerpuh.net

Onder de vragen wordt het Lekker Pûh!!! Familiekookboek verloot.