Het recept voor pesto is eenvoudig, maar het gaat om de kwaliteit van de ingrediënten. Vooral de basilicum moet echt top zijn: stevige groene bladeren die je al van ver kunt ruiken. Koop geen armetierig supermarktplantje!

Bereiding

  • Pel 2 teentjes knoflook en doe ze in een keukenmachine.
  • Voeg 50 g pijnboompitten en 50 g Parmezaanse kaas toe en een snufje zout.
  • Voeg 50 g basilicumblaadjes (ik doe het gewoon met steel en al) toe en laat de machine draaien tot de blaadjes fijngesneden zijn. 
  • Voeg nu ongeveer 125 ml geurige olijfolie toe en laat het mengsel nog even draaien tot een grove groene saus ontstaat. Proef de pesto, misschien moet er nog een beetje zout bij. Klaar!

     

    Tips
    • Roer de pesto door gekookte pasta, voeg wat rucola en kerstomaatjes toe en je hebt een topmaal.
    • De pesto smaakt ook heerlijk in een dressing, op gebakken vis uit de oven, op een warm broodje met tomaat.
    • Je kunt variëren op dit recept, bijvoorbeeld door gebruik te maken van hazelnoten in plaats van pijnboompitten of rucola of platte peterselie in plaats van basilicum.