Tip 1: Ga samen naar buiten
Neem je kind mee naar buiten en breng jullie quality-time door in de buitenlucht. Naar het bos of het strand, een rondje fietsen in de wijk of samen badmintonnen in de achtertuin. Natuurlijk kan voetballen in een parkje in de buurt ook fijn zijn om samen te ondernemen.
Tip 2: Voldoende slaap is belangrijk
Zorg dat je ’s avonds voldoende tijd hebt om je kind op bed te leggen. Wanneer je zelf meer ontspannen bent zul je merken dat het naar bed gaan soepeler verloopt. Neem er de tijd voor. Bespreek de dag nog even door. Wat waren de leuke momenten van de dag en wat waren mindere momenten? En hoe heeft je kind deze ervaren?
Blijf er eventueel nog even bijliggen. Dit hoeft natuurlijk niet elke avond maar wanneer je ziet aan je kind dat het deze extra aandacht nodig heeft waarom zou je deze extra geborgenheid niet geven? Dit natuurlijk alleen wanneer je kind dit zelf als prettig ervaart.
Laat overdag de kamer lekker luchten en zet een wasmand op de kamer zodat de rondzwervende kleding nog makkelijker verzameld kan worden.
Tip 3: Zorg dat je kind voldoende beweegt
Voor een kind is het belangrijk dat het elke dag een uur beweegt. Dit kan zijn door zelf (naast je) naar school te fietsen. Maar ook naar zwemles gaan of sporten bij een vereniging of sportclub kan hierin een bijdrage leveren. De dagen dat je kind hier niet naar toe gaat, kun je opvangen door je kind buiten te laten spelen, in de speeltuin of samen met vriendjes in de buurt.
Denk aan wat je zelf vroeger hebt gedaan. Hutten bouwen in bosjes etc.
Tip 4: Gezonde voeding blijft belangrijk
Wat je kind eet wanneer het niet thuis is daar heb je als ouder steeds minder controle over. Gaat je kind naar de basisschool dan krijgt het zijn/haar trommeltje mee vanuit huis. Maar zodra je kind naar de middelbare gaat, heb je grote kans dat het zijn/haar eten weggooit of weer mee terug naar huis toe neemt en op school iets ongezonds koopt of in de pauze zelfs de stad in gaat.
Al hoorde ik onlangs van een collega dat er zelfs tieners zijn die pizza in de pauze op school laten bezorgen.
Zorg thuis voor een gezonde basis. Drink samen water en voldoende groentes. Wanneer je kind niet eet, maak je niks aparts klaar zodat je kind toch maar gegeten heeft. Er zal vast iets zijn wat je kind echt niet lust maar het grootste gedeelte zal hij of zij minder lekker vinden maar wel lusten.
Tip 5: Rust en regelmaat
Door de drukte van school, sportclubs, afspreken met vriendjes en vriendinnetjes is het ook goed om een moment te creëren dat er rust is. Dit het liefste zonder tv of computer.
Daarnaast zorgt regelmaat gedeeltelijk voor ontspanning. Wanneer een kind weet waar het aan toe is, zal het minder gemakkelijk overprikkeld raken en ontspannen en vriendelijk zijn.
Meer weten over hoe je deze tips kunt toepassen en daarnaast aan de slag kunt gaan met het ontbijt van je kind? Dan is het e-book: Gezond ontbijten met kids – van peuter tot puber- hiervoor een begin om aan samen aan de slag te gaan.