Je bent je zoveelste poging gestart om af te gaan vallen, wordt je uitgenodigd voor een etentje bij vrienden. Herken je dat?  Je twijfelt om te gaan. Je denkt dat wanneer je wel naar dit etentje toe gaat je afvalpoging gedoemd is om te mislukken. Maar is dit zo? Moet je je strikt aan regels houden? Wie bepaalt er dat je niet mee kunt eten? Wie bepaalt er dat je niet samen met vrienden kunt genieten? 

Ik zie het vaker bij vrouwen in mijn praktijk. Ze gaan er helemaal voor of het lukt helemaal niet. Maar waarom zo streng zijn voor jezelf? Waarom zou afvallen niet meer lukken wanneer je een gezellig avondje hebt bij je vrienden? Waarom maandag pas starten met afvallen wanneer je in het weekend een feestje gepland hebt staan?

 

Tips voor etentjes en feestjes

  • Ontwijk deze avondjes niet. Leer ervan. Sluit jezelf niet buiten, zodat je je uiteindelijk steeds eenzamer gaat voelen tijdens het afvallen. Het gaat niet alleen om het gewicht maar om jouw in zijn geheel. Je lichaam maar ook je mindset. Leer nee te zeggen en bewuste keuzes te maken. En door het te ontwijken leer je er niet van.
  • Vertel je omgeving dat je aan het afvallen bent. Zo weten zij wanneer je een bewuste keuze maakt om wel mee te eten van de borrelhapjes maar daarom minder wijn drinkt. Dat ze je hierin in moeten steunen i.p.v. tijdens het vragen wat wil je drinken moeten aanmoedigen om nog een wijntje te drinken. En heb je juist zin in een extra wijntje sla dan wat borrelhapjes af.
  • Wees zelf flexibel. Hoor je op het laatste moment dat jullie uit eten gaan, hou hier dan in de dag al rekening mee. Door bijvoorbeeld geen boterham met kaas en komkommer te eten tijdens de lunch maar een goed gevulde salade. En maak je voor je gevoel achteraf een verkeerde keuze. Wees dan niet te streng voor jezelf door te zeggen dat de afvalpoging is mislukt en dat je het toch niet kan maar pak het gelijk weer op en ga verder waar je was gebleven. Jij bent degene die kiest of iets goed is of fout.
  • Maak bewuste keuzes tijdens het etentje. Wees matig met sauzen, vraag eventueel of deze apart geserveerd kan worden zodat je zelf kunt kiezen hoeveel je hiervan eet. Neem minder vlees en eet meer groentes. Weet je iets langer van te voren dat je uit eten gaat, bekijk dan van te voren het menu zodat je op je gemak je keuze kunt maken. Gegrilde of gestoofde gerechten bevatten meestal minder calorieën dan gefrituurde of gebakken gerechten.  Wat je ook kunt doen is het aantal gangen beperken. Neem geen voor-, hoofd- en nagerecht maar bijvoorbeeld een voor- en hoofdgerecht of een hoofd- en nagerecht. Of vraag eens om een kleinere portie.

Deze tips kun je ook toepassen tijdens feestjes of vakanties. Maak bewuste keuzes zodat ook jij tijdens het afvallen kunt blijven genieten en mee eten met de anderen. Je hoeft niet thuis te blijven wanneer je collega’s op het laatste moment besluiten om samen uit eten te gaan in een restaurant.

 

Wil je graag een stok achter de deur tijdens je laatste poging om af te vallen? Ik vind het erg belangrijk dat je kunt blijven genieten tijdens het afvallen en geef dit dan ook mee aan alle vrouwen die bij mij komen. Benieuwd naar mijn persoonlijke adviezen voor jou? Vraag dan een voedingsanalyse aan. Of begin met Gezond Genieten (Online).