Wat kan het soms frustrerend zijn om met je kind aan tafel te zitten terwijl het zit te spelen met zijn of haar eten. Je hebt heel de dag gewerkt, de kids opgehaald bij de opvang en staan koken. Een gerecht dat je kind al vaker heeft gegeten maar dit keer gaat er geen hap naar binnen. Wat kun je als moeder doen zodat je kind uiteindelijk toch weer gaat eten wanneer jullie aan tafel gaan?
- Wanneer je kind aan het spelen is of tv aan het kijken is wanneer jijzelf aan het koken bent, kun je 10 minuten van te voren aangeven dat jullie zo aan tafel gaan om te eten. Zorg wel dat jullie contact hebben en roep dit niet vanuit de keuken terwijl je kind helemaal is afgeleid en je niet hoort. Ga naar je kind toe en praat met elkaar op ooghoogte. Zo kun je ook duidelijk zien of je kind je heeft gehoord. Pak eventueel de hand of ga er naast zitten en vraag iets over wat hij/zij aan het doen is om contact te krijgen. Vraag je kind om alvast wat speelgoed op te ruimen of wanneer de aflevering is afgelopen dat hij/zij de tv uit zet. Wat ook kan helpen is om de kookwekker te zetten in de buurt van het kind. Wanneer deze afgaat moet deze zo snel mogelijk naar de keuken worden gebracht. Maak er een spelletje van. Wie heeft de kookwekker als eerste wanneer deze afgaat.
- Eet altijd zoveel mogelijk aan tafel, maak er een gezellig moment van. Zorg dat er zo min mogelijk rommel op tafel ligt wat voor afleiding kan zorgen. Leg geen druk op het opeten van het eten maar praat samen over andere dingen. Niet alleen als ouders onder elkaar maar zeker ook samen met de kinderen. Waar liggen de interesses van het kind? Of wat zou je kind graag willen leren koken? Kijk naar wat de mogelijkheden zijn en ga samen een keer aan de slag. Een ander leuk idee is bijvoorbeeld een kletspot. Kies een kaart uit en klets een eind weg met z’n allen.
- Laat een eetmoment zo’n 20 á 30 minuten duren maar laat je kind niet alleen een uur aan tafel zitten totdat het bord leeg is. Laat een eetmoment niet als een straf voelen. Zelf eet je ook geen afgekoeld eten (wanneer dit niet de bedoeling is van het gerecht) Waarschuw 5 minuten van te voren dat je de tafel gaat opruimen en doe dit dan ook.
- Laat je kind zich niet verplicht voelen om zijn/haar bord leeg te eten. Laat hem/haar naar zijn/haar hongergevoel leren luisteren.
- Gebruik een toetje niet als straf/beloning. Zie het punt hierboven. Geeft je kind duidelijk aan dat hij/zij vol zit en zijn/haar bord niet wil leegeten dan is het ook geen toetje want vol is vol. Maar gebruik het toetje eventueel als tussendoortje in de avond (let wel op de leeftijd. Gaat je kind bijvoorbeeld tussen 18.30 en 19.30 naar bed dan is een tussendoortje in de avond niet nodig.
- Dwing niet om grote porties te eten. Kijk naar de leeftijd van het kind. Een dreumes en een peuter hebben een kleinere maag dan een 10-jarige of een puber.
- Laat je kind meehelpen met koken. Vaak zijn kinderen nieuwsgierig waar hun eten vandaan komt. Het begint met het doen van de boodschappen maar daar heb je een lijstje voor nodig. Maar wat moet er op het lijstje? Welke ingrediënten hebben jullie nodig voor het gerecht? Pak er een kookboek speciaal voor kinderen bij en ga samen aan de slag. Maak een lijstje, doe samen de boodschappen in de winkel of bij de boer en ga snijden, bakken en braden. Maak er een belevenis van. Kinderen zullen trots zijn op wat ze hebben gemaakt en eerder gaan eten.
- Bezoek speciale dagen die georganiseerd worden bij de boer zodat je kids leren waar het eten vandaan komt. (zie de foto hieronder)
Wil jij nog meer tips ontvangen om met je kids te genieten? Vraag dan via onderstaande knop het gratis e-book ’10 tips om gezond (en lekker) te genieten met je kids’ aan.