Heb je je ooit afgevraagd of koolhydraten goed kunnen zijn voor je stoelgang? Nou, raad eens? Ze kunnen dat echt zijn! Laat me je uitleggen hoe koolhydraten, en dan bedoel ik niet koekjes, je spijsvertering kunnen bevorderen.

Koolhydraten en vezels:

De koolhydraten waar we het hier over hebben, zijn eigenlijk voedingsvezels. Deze vezels spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van een gezonde stoelgang. Ze geven je een verzadigd gevoel en worden niet verteerd of geabsorbeerd door je darmen. In plaats daarvan komen ze onverteerd in je dikke darm terecht, waar ze als een soort spons fungeren, water opnemen en je ontlasting de juiste vorm geven. Ze voegen volume toe aan je ontlasting en stimuleren de darmbewegingen. Dit helpt obstipatie en diarree te voorkomen. Maar onthoud, omdat vezels vocht opnemen, is voldoende hydratatie (water drinken) belangrijk.

Hoeveel vezels heb je nodig?:

De Gezondheidsraad beveelt aan om dagelijks 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen, maar in de praktijk halen velen dit niet. Geen zorgen, hier zijn enkele tips om meer vezels aan je dieet toe te voegen:

  1. Vervang wit brood door volkoren brood: Schakel over van wit brood naar volkorenbrood. Ook kun je witte rijst vervangen door zilvervliesrijst en gewone pasta door volkorenpasta. Er zijn zelfs volkorennoedels en varianten zoals volkoren spelt couscous, volkoren basmatirijst en volkoren pandanrijst beschikbaar.
  2. Fruit voor vezels: Fruit is niet alleen rijk aan vitamines en mineralen, maar bevat ook oplosbare vezels. Probeer dagelijks minstens twee stuks fruit te eten voor extra voordelen.
  3. Eet groenten gedurende de dag: Om voldoende vezels binnen te krijgen, is het belangrijk om groenten niet alleen bij het avondeten te eten, maar ook tijdens de lunch en snacks. Denk aan komkommer op je volkoren boterham of een boerenomelet met verse groenten.
  4. Ontdek peulvruchten: Peulvruchten zitten boordevol eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Voeg ze toe aan je dieet in salades of andere gerechten. Geniet bijvoorbeeld van deze heerlijke erwtensoep, klik hier voor het recept.
  5. Noten en notenpasta: Een handje ongezouten noten per dag is een uitstekende manier om vezels binnen te krijgen. Je kunt ook 100% notenpasta aan je volkorenboterham of smoothiebowl toevoegen.

Tip: lees deze blog om etiketten beter te kunnen begrijpen. Zo is het sneller lezen hoeveel vezels er in een product zitten.

Stoelgang in balans houden met vezels

Vezels zijn als natuurlijke reinigingsborstels voor je darmen. Terwijl ze door je spijsverteringskanaal bewegen, helpen ze afvalstoffen en onverteerde voedselresten weg te vegen, waardoor je darmen schoon blijven. Dit proces bevordert niet alleen een regelmatige stoelgang, maar kan ook helpen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Het handhaven van een vezelrijk dieet kan je dus helpen om je stoelgang soepel en regelmatig te houden.

 

Controleer je vezelinname:

Twijfel je of je voldoende vezels binnenkrijgt? Houd dan een voedingsdagboek bij met behulp van de eetmeter van het voedingscentrum. Als je meer begeleiding nodig hebt, ben ik er om je te helpen. Tijdens een consult van 30 minuten tot een uur zal ik je voorzien van uitleg en tips op basis van je voedingsdagboek.

Wil je een voedingsanalyse laten maken? Laat het me weten. Samen kunnen we zorgen voor een gezonde en evenwichtige voeding.