Wanneer er iemand bij mij voor een afspraak langs komt, gaan we altijd eerst het gesprek aan hoe het de afgelopen periode is gegaan en wat voor stappen we voor de volgende periode gaan zetten daarna is er (bijna) altijd nog een weeg- en meetmoment.

 

Waarom meten we?

We meten omdat we de vooruitgang willen weten. Want voel jij je bijvoorbeeld een keer niet goed over hoe het de afgelopen periode is gegaan dan kun je alsnog zijn afgevallen. Of ben je stil blijven staan in gewicht maar wil je weten hoe dit kan, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je wel omlaag bent gegaan in vetpercentage maar omhoog bent gegaan in spiermassa.

 

Wat wordt er allemaal gemeten:

  • Het gewicht
  • BMI (Body Mass Index) De BMI geeft de verhouding weer tussen je gewicht en je lengte. Aan de hand daarvan kun je aflezen of je een gezond gewicht hebt.
OORDEEL ADVIES BMI MANNEN EN VROUWEN
Ondergewicht Probeer aan te komen Lager dan 18,5
Gezond gewicht Probeer op gewicht te blijven Tussen

18,5 en 25

Overgewicht (gevarenzone komt in beeld) Probeer af te vallen (zorg in ieder geval dat je niet aankomt) Tussen

25 en 30

Obesitas (Verhoogd risico) Probeer onder begeleiding af te vallen Meer dan  30
  • Vetpercentage. Het vetpercentage laat zien hoeveel procent vet is. Tijdens het afval proces is deze belangrijk om bij te houden. Soms val je in kilo’s niet af, maar veranderd/verminderd je vetpercentage wel (en verhoogt je percentage spieren).
  • Viscerale vetwaarde. De viscerale vetwaarde geeft een indicatie van de hoeveelheid vet in en rondom je organen. Deze willen we graag zo laag mogelijk.
  • Percentage spieren. Het percentage geeft weer hoeveel procent van jou lichaam spier is. Je zou dit eventueel ook kunnen omrekenen naar spiermassa, om te kijken hoeveel kilo spieren je hebt.
  • BMR. (Basaal Metabolisme), hiermee wordt weergegeven hoeveel energie (in calorieën) je nodig hebt wanneer je lichaam in rust (bijvoorbeeld tijdens het slapen) is. Het gaat hier om de energie die onder andere nodig is om te ademen, je bloedsomloop en je spijsvertering.
  • Buikomvang. Deze wordt niet met de weegschaal gemeten maar met een meetlint.
OORDEEL ADVIES MANNEN MIDDELOMTREK VROUWEN MIDDELOMTREK
Ondergewicht Probeer aan te komen Omtrek kleiner dan 79 cm Omtrek kleiner dan 68 cm
Gezond gewicht Probeer op gewicht te blijven Omtrek tussen

79 en 94 cm

Omtrek tussen

68 en 80 cm

Overgewicht (gevarenzone komt in beeld) Probeer af te vallen (zorg in ieder geval dat je niet aankomt) Omtrek tussen

94 en 102 cm

 Omtrek tussen

80 en 88 cm

 Obesitas (verhoogd risico) Probeer onder begeleiding af te vallen  Omtrek groter dan 102 cm  Omtrek groter dan 88 cm

 

Maar soms zijn de metingen eigenlijk helemaal niet belangrijk en gaat het er meer om hoe jij je voelt. Zit je lekker in je vel, heb je meer energie, lukt het weer om achter de kinderen aan te blijven rennen. Soms zijn cijfers niet belangrijk maar gaat het om de mindset.

Dit is ook een van de reden dat ik soms bij binnenkomst van een afspraak al vraag zullen we even naar buiten toe gaan. Dan maken we een heerlijke wandeling. Soms is het nodig om letterlijk en figuurlijk even uit te waaien.  En dan maakt het niet uit wat de cijfers op de weegschaal aan hadden kunnen geven maar juist hoe jij weer weggaat na de afspraak. Ga jij met positieve energie weer weg en heb je genoeg power om weer door te gaan en dichterbij je doel te komen, dan is het ook goed. Ik ben niet iemand met het wijzende vingertje wanneer het niet goed gaat maar wil jou juist graag helpen om toch weer de juiste positieve energie te vinden om weer door te gaan. Natuurlijk kan er dan altijd alsnog op de weegschaal worden gestaan om de resultaten te meten i.v.m. de voortgang.