Bedenk wat je deze week wilt eten
Het is belangrijk om van te voren te gaan bedenken wat je de komende week wilt gaan eten. Je hoeft dan niet gelijk voor heel de week boodschappen te gaan doen maar kan dit bijvoorbeeld al wel doen voor de eerste 3 á 4 dagen. Zo heb je altijd genoeg vers fruit en verse groenten.
Weekmenu op stellen
Wanneer je hebt bedacht wat je wilt gaan eten, is dit handig om in een weekmenu op te schrijven.
Voordelen:
- Je bespaart tijd
- Je hebt minder stress
Wanneer je 1 keer per week tijd vrij maakt, zorg je voor minder stress tijdens de rest van de week.
- Je bespaart geld
- Je verspilt minder voedsel
Wanneer je alleen koopt wat je nodig hebt, zul je uiteindelijk ook minder weggooien. Fruit ligt niet weg te rotten in de fruitschaal omdat je te veel hebt gekocht en het niet opgaat. Dit geldt ook voor groente.

- Nieuwe gewoontes aanleren gaat makkelijker
Nieuwe gewoontes aanleren, lukt alleen wanneer je op lange termijn hieraan blijft werken. Stop er niet naar een week of 3/4 mee omdat je denkt dat je het zonder weekmenu ook wel weer redt. Het kost namelijk minimaal 3 maanden tot 2 jaar om nieuwe gewoontes aan te leren. Zo lang? Ja, echt zo lang.
En het helpt je echt op weg wanneer je alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd al in huis hebt. Zo hoef je er hoef je er niet heel te tijd over na te denken wat je nu vanavond weer eens op tafel moet gaan zetten voor je gezin. Dit nadenken heb je al gedaan, vandaag hoef je het alleen klaar te maken.
Hoe pak je dit makkelijk aan
Nu je de voordelen weet en hier ook zelf mee aan de slag wilt, is het wel handig om te weten hoe je dit het makkelijkst aanpakt.
- Vaste dagen
Eet je elke woensdag spaghetti omdat dit erg fijn is omdat je jongste dan naar zwemles moet. Zet deze dan als eerste in je weekmenu. Geen vaste gerechten die elke week terugkomen? Maak voor jezelf eens een top 10 van favoriete gerechten en laat er een paar hieruit wekelijks terugkomen.
Zorg er alleen voor dat niet elke dag standaard de week erna terugkomt want je weekmenu moet niet saai gaan worden. Zorg er voor dat je voldoende blijft variëren.
- Boodschappendag
- Dubbel koken
- Diepvries
Producten zoals brood, vlees of vis kun je thuis ook invriezen. Ook kun je diepvries verse groenten en fruit in de supermarkt kopen. Zo hoef je dit niet gelijk dezelfde dag of de dagen erna te gebruiken maar kun je dit ook aan het einde van de week eten.
- Voorraad
Zorg dat je bepaalde producten standaard op voorraad hebt in huis. Mocht het dan toch anders lopen dan anders en wil je dan toch een gezonde maaltijd op tafel zetten dan hoef je je niet alsnog te haasten naar de supermarkt. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je onverwacht extra eters krijgt en je hierdoor niet hetgeen wilt eten wat op de planning stond.
Je kunt hierbij denken aan:
Linzen | couscous |
Zilvervliesrijst | volkorenmeel |
Volkorenpasta zoals penne of macaroni | kokosmelk |
kidneybonen | pot gegrilde paprika’s |
100% notenpasta (handig bij het maken van satésaus) | gepelde tomaten in blik |
olijven | mais |
vis in blik zoals zalm, tonijn, of sardines | ongezouten noten |
gedroogde kruiden (hier staan bijna alle varianten van Original Spices in de kast, oftewel de Jonnie Boer kruiden) |
- Oude weekmenu’s bewaren
Geen zin om elke week menu’s te gaan maken. Pak dan om de zoveel tijd eens een oud menu erbij. Natuurlijk kun je ook meerdere menu’s terugpakken en er een paar dagen uit halen. Even in de (koel)kast kijken wat er nog op voorraad is en je boodschappenlijstje is zo klaar.
Wil jij als moeder graag eerst een voorbeeld weekmenu ontvangen? Vraag dan hieronder het gratis weekmenu om Gezond te Genieten aan inclusief boodschappenlijstje.