Het belang van voldoende water drinken bij afvallen, zelfs zonder dorstgevoel

Dorst? Zeldzaam. Drink ik wel genoeg? Dit was een prangende vraag die recentelijk opdook tijdens gesprekken met twee van mijn klanten. In een wereld waarin we constant onderweg zijn, ons achter computers verschansen of gewoonweg bezig zijn, durven we vaak te vergeten voldoende te drinken. Koffie halen we meestal nog wel, omdat er altijd die ene collega is die koffierondes verzorgt. Maar om de een of andere reden ontgaat ons vaak dat we dorst hebben als we druk bezig zijn. Maar weet dat als je eenmaal dorst hebt, je eigenlijk al te laat bent. Je lichaam geeft daarmee aan dat het al uitgedroogd is. En dit kan ernstige gevolgen hebben, vooral wanneer je bezig bent met afvallen.

De rol van vocht in ons lichaam

Waarom is voldoende vochtinname zo essentieel? Vocht bestaat grotendeels uit water en speelt een cruciale rol bij:

  1. Het oplossen van voedingsstoffen, zodat ze in de darm kunnen worden opgenomen.
  2. Het transporteren van voedingsstoffen en afvalstoffen via het bloed.
  3. Het handhaven van een stabiele lichaamstemperatuur.

Vocht wordt in ons lichaam verkregen uit zowel voedsel als dranken, maar drinken is de voornaamste bron. Het is van groot belang om voldoende vocht binnen te krijgen om de productie van urine op gang te houden en zo bij te dragen aan de afvoer van afvalstoffen uit ons lichaam.

Uitdroging

De gevaren

Langdurig te weinig drinken kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen zoals dorst, vermoeidheid, verminderde transpiratie, minder plassen, een afgenomen huidelasticiteit, of zelfs flauwvallen als gevolg van een lage bloeddruk. Ernstige uitdroging kan zelfs tot verwarring leiden, aangezien onze hersencellen bijzonder gevoelig zijn voor ernstige uitdroging. Dit geldt vooral voor ouderen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en zieke kinderen. Bedenk dat een mens slechts enkele dagen zonder vocht kan overleven, en pasgeborenen zelfs nog korter.

Echter, te veel drinken kan ook risico’s met zich meebrengen, zoals vochtophoping in de hersenen. Dit gebeurt zelden, behalve bij overmatig drinken, omdat onze nieren slechts ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur kunnen verwerken.

Vochtbehoeften en voedingsadvies

Een volwassene heeft gemiddeld dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht nodig via dranken en voeding (zoals soep of watermeloen), met de voorkeur voor water, koffie of thee. De exacte hoeveelheid hangt af van leeftijd, temperatuur, fysieke activiteit, dieet en algemene gezondheidstoestand. Bij intensieve lichaamsbeweging of in warm weer is een hogere vochtinname nodig, terwijl dit bij weinig activiteit en koelere omgevingen juist lager kan zijn. Onthoud dat als je te lang wacht om te drinken, er al uitdrogingsverschijnselen kunnen optreden.

Vocht en sportprestaties

Sporten is geweldig, maar we onderschatten vaak het belang van een optimale vochthuishouding. Als je intensief sport, is voldoende drinken de sleutel tot succes. Je kunt namelijk wel 1 tot 2 liter vocht per uur verliezen. Zelfs een klein gewichtsverlies van 1-2% als gevolg van vochtverlies kan leiden tot aanzienlijke prestatievermindering. Bij een gewichtsverlies van 5% door vochtverlies kan je prestatievermogen met wel 30% afnemen. Het is daarom van vitaal belang om voor, tijdens en na je training voldoende vocht binnen te krijgen.

Dorstgevoel vs. hongergevoel

Luisteren naar je lichaam

Een van de meest intrigerende aspecten van vochtinname is het onderscheid maken tussen dorstgevoel en hongergevoel. Vaak verwarren mensen deze signalen en maken ze verkeerde keuzes als het gaat om hun behoeften. Het begrijpen van het verschil tussen dorst en honger is essentieel voor een effectieve vochtbalans en kan zelfs een rol spelen bij gewichtsbeheersing.

Dorst of honger?

Hoe herken je het verschil?

Dorst en honger zijn twee verschillende signalen die je lichaam je stuurt. Toch zijn ze soms lastig te onderscheiden. Een truc om te bepalen of je dorst of honger hebt, is door even na te denken over het tijdstip van je laatste maaltijd. Als het meer dan een uur geleden is dat je hebt gegeten en je begint honger te voelen, zou het wel eens dorst kunnen zijn.  Als je tussen de maaltijden door honger ervaart, is het een goed moment om een glas water te drinken voordat je naar snacks grijpt. Dagelijks minstens 1,5 tot 2 liter vocht drinken is een goed uitgangspunt. Let ook op de kleur van je urine, vooral na het sporten. Donkere urine kan duiden op vochttekort, en dat betekent dat je de volgende keer meer moet drinken.

Bovendien, let op je lichaamstaal. Dorst gaat vaak gepaard met een droge mond en keel, terwijl honger eerder samengaat met een knagend gevoel in je maag. Dus, als je twijfelt, neem dan eerst een slok water. Het kan zijn dat je dorst had in plaats van honger, en hierdoor kun je onnodige calorieën vermijden.

De verwarring tussen dorst en honger kan vooral van belang zijn als je bezig bent met afvallen. Door aandacht te besteden aan je lichaamssignalen en te leren onderscheiden wat het probeert te vertellen, kun je beter geïnformeerde keuzes maken en je vochtinname optimaliseren.

 

Tips om je vochtinname te verbeteren

Na een hete zomer waarin we allemaal meer hebben gedronken, kan het zijn dat we nu enigszins zijn vergeten hoe belangrijk hydrateren is. Het water uit de kantoorkoeler kan soms erg koud zijn en daardoor minder aantrekkelijk. Maar gewoon kraanwater voldoet natuurlijk ook prima.

Probeer een halve literfles op je bureau of keukenblad te zetten. Als je deze ‘s ochtends en ‘s middags vult en leegdrinkt, ben je al goed bezig! Voor, tijdens en na het sporten moet je altijd zo’n flesje leegdrinken, en bij warm weer zelfs twee. Bij koud weer zijn kruidenthee en groene thee ook aanraders. Er zijn zoveel verschillende smaken beschikbaar, zoals zoethout, rooibos, sterrenmunt, groene thee met citroen, appel-kaneel,