Soms is het nodig om te besparen. Natuurlijk doe je dit op je gezondheid het liefst zo min mogelijk. Maar hoe pak je dit nu zo slim mogelijk aan om toch gezond te eten en te drinken en toch goedkoop uit te zijn. Lees hieronder de tips zodat ook jij kunt besparen in je portemonnee en toch gezond kunt eten.
1. Drink water uit de kraan.
Dit is eigenlijk de simpelste tip om te bedenken maar toch ook voor veel vrouwen een moeilijk iets omdat het al snel saai kan worden. Zeker wanneer het weer iets minder is of je de koudere dagen van de herfst en winter weer tegemoet gaat. Voldoende water drinken is belangrijk voor het lichaam om je vochtbalans op peil te houden zodat je lichaam goed kan functioneren. En bekijk je kassabon eens en kijk eens hoe duur eigenlijk de frisdranken, sappen en zuiveldranken zijn. Ga dus voor kraanwater. En wil je een smaakje voeg dan eens (diepvries) vers fruit toe of zet een bakje (groene) thee, waar je natuurlijk ook zelf ijsthee van kan maken door het te laten afkoelen en wat ijsblokjes aan toe kunt voegen.
2. Maak ruimte in je tuin voor een (kleine) moestuin.
Kweek zelf groente en fruit van het seizoen in je eigen tuin. Dit kan door wat aardbeienplantjes te planten in plantenbakken maar wil je het groter aanpakken dan kan dit ook door te beginnen met De Makkelijke Moestuin. Zelf ben ik hier fan van omdat ze gebruik maken van een app waardoor ik weet wanneer ik wat moet doen in de moestuin. Wanneer kun je wat planten, welke planten kunnen er naast elkaar en wanneer moet je ze water geven etc.
3. Eet volgens de seizoenen.
Weet jij wanneer welke groente wanneer groeit? In de supermarkt lijkt het wel of alles het hele jaar door groeit. Dit is natuurlijk niet zo maar omdat je bijna alles het hele jaar door kunt kopen lijkt het hier wel steeds meer op. Want frambozen in de winter? Natuurlijk erg lekker maar niet erg lekker voor je portemonnee. Door te eten volgens de seizoenen, bespaar je geld. Zeker wanneer je vervolgens de producten rechtstreeks bij de boer kunt kopen.
4. Eet vaker peulvruchten
Peulvruchten zitten vol vezels en eiwitten en daardoor verzadigen ze goed. Ze kosten weinig t.o.v. de gezondheidsvoordelen. Eet daarom eens wat vaker peulvruchten bijvoorbeeld 2 keer per week. (gedroogde) peulvruchten kun je goed verwerken in salades of spreads maar je kunt er ook burgers van maken. Eet niet alleen kikkererwten of bruine bonen maar ga ook eens voor de zwarte bonen of linzen.
5. Gebruik een boodschappenlijstje.
De kans dat je meer koopt dan dat je eigenlijk nodig had is behoorlijk groot wanneer je naar de supermarkt gaat zonder boodschappenlijstje. Je zult eerder beïnvloed worden door de reclame’s in de winkel. Niet alleen de reclameborden maar ook de geur in de winkel of de muziek die je hoort. Goedkope producten zoals: ingeblikte tomaten, volkorenpasta, havermout, appels, eieren, hüttenkase, kwark, vis uit blik en pelpinda’s mogen standaard op je lijstje. Ga dus niet zonder boodschappenlijstje naar de supermarkt.
Wil je nu niet zelf aan de slag om een boodschappenlijstje te gaan maken. Maak dan gebruik van het boodschappenlijstje wat bij dit gratis weekmenu hoort. Zo heb jij gelijk al een week lang gezond eten op tafel staan.
6. Ga voor (diepvries) verse groenten.
Laat de voorgesneden en voorgepakte groenten links liggen en ga voor groenten uit de vriezer. Voorgesneden snijbonen zijn misschien handiger als je weinig tijd hebt, maar ze zijn wel een stuk duurder. Daarbij zijn ze ook nog eens minder houdbaar. Groenten uit de vriezer, van doperwten tot spinazie, zijn voordelig, makkelijk te bereiden, lang houdbaar en ze bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Een slimme koop! Zeker wanneer je maar 1 keer per week naar de supermarkt toe wil voor je boodschappen.
7. Eet minder vlees.
Door minder vlees te eten bespaar je een hoop geld, maar ook je gezondheid gaat erop vooruit. Vaker vegetarisch eten is gezond, omdat er in vlees veel verzadigde vetten zitten. Zet in plaats van vlees, groenten centraal en bedenk welke andere eiwitbronnen je daarbij kunt eten. Peulvruchten, eieren, noten, zaden en algen zijn goede en natuurlijke vleesvervangers. Laat je niet verleiden door de kant-en-klare vleesvervangers. Deze zitten vaak vol met veel zout en weinig gezonde stoffen. Eet bijvoorbeeld 2 dagen per week vis te eten, 2 dagen per week peulvruchten en 3 dagen per week vlees.
8. Kliekjesdag.
Eten weggooien is een no-go als je geld wilt besparen. Bombardeer één dag in de week tot kliekjesdag. Op deze dag haal je overgebleven maaltijden uit de vriezer om op te warmen of ga je aan de slag met wat er al in huis is. Een restje groente, vlees, vis of aardappelen? Dat kan altijd in een soep. Oude boterhammen zijn perfect voor tosti’s, wentelteefjes, bruschetta of quiche en overgebleven groenten vormen een prima basis voor een omelet, hartige muffin of frittata.
Natuurlijk kun je ook van te voren beter rekening houden met wat je klaar maakt. Kloppen de hoeveelheden wel wanneer je uit de losse pols een recept in je hoofd volgt? Pak het recept er nog eens bij en meet weer af, hou je nu ook weer over of misschien wel niet?
Wil jij minder eten overhouden en heb jij deze week geen zin om een boodschappenlijstje te maken? Vraag dan via onderstaande knop het gratis weekmenu voor moeders aan inclusief boodschappenlijstje.