Pff, de feestdagen staan nu echt voor de deur. Het sinterklaasjournaal is weer op tv en zaterdag is de aankomst van de pakjesboot. Voordat je het weet is het pakjesavond en vieren we daarna al weer de kerstdagen. Hoe kom je de dagen zonder van al dat lekkers te snaaien? Je gaat streng zijn voor jezelf. Totdat het niet meer lukt en je op de bank zit en jezelf volpropt. 

Ik durf wel van mezelf te zeggen dat ik geniet van het eten tijdens de feestdagen maar dat ik niet al vanaf augustus mee doe. In de winkels ontkom je er niet aan. In de supermarkten liggen de pepernoten en in de tuincentra beginnen ze steeds vroeger met kerst. Maar zodra de pakjesboot in het land is, liggen hier in huis de pepernoten en al het andere lekkers. 

Mijn tip voor de feestdagen.

Ga niet voor de kiloverpakkingen of de grootste chocoladeletter. Maar ga voor het allerlekkerste en geniet hier echt van. Dus niet in 1 avond alles gelijk opeten zodat je na de laatste hap niet meer weet wat je allemaal hebt gegeten. Want waarom zou je je gedachteloos misselijk eten terwijl je er ook van kunt genieten.  

Voeding of sporten?

Je kan sporten zoveel je wilt maar zolang je meer energie binnen krijgt dan dat je verbruikt dan zal het afvallen erg zwaar zijn. Op papier is afvallen heel simpel. Wanneer je minder kcal binnenkrijgt dan de kcal die je verbruikt dan val je af. Je kunt dus sporten wat je wilt maar zolang jij te veel eet/drinkt dan gebeurt er vrij weinig. 

Als ik de verhalen hoor van de vrouwen bij mij in de praktijk dan zijn ze vaak heel streng geweest voor zichzelf maar geen koekje meer bij de koffie of geen chips meer samen eten met de kids. Geen frietjes meer mee eten met het gezin. En wanneer dit een bewuste keuze is omdat je kiest voor iets dat jij nog lekkerder vind dan is dat natuurlijk prima. Maar wanneer jij geniet van een frietje en je jezelf dit ontzegt. Dan zeg ik STOP! 

Tijdens de feestdagen zeker wat lekkers

Als je kijkt naar hoeveel feestdagen er eigenlijk zijn dan kun je zeggen dat we pakjesavond hebben, 1e kerstdag, 2e kerstdag en oud&nieuw. Eigenlijk zijn dit er maar 4. Waarom zou je 4x niet mogen genieten? 

Nu kan het voorkomen dat je meerdere keren pakjesavond viert of dat je in de familie niet uitkomt met de kerstdagen en dat kerstavond en er een 3e kerstdag bijkomt maar dan nog maakt dit niet uit wanneer jij alleen voor het allerlekkerste gaat. En wanneer je deze dagen een keer wat extra beweegt zorgt je ervoor dat je extra energie verbruikt. Bekijk je portiegrootte en 

Ga dus niet elke dag op de weegstaal staan om te kijken of je bent afgevallen en zeker niet de ochtend na pakjesavond of de ochtenden na de kerstdagen. Bekijk het per week of laat er het liefst nog wat langer tussen.

 

Met de feestdagen jezelf alles ontzeggen heeft dus geen enkele zin. Het enige dat je dan bereikt is dat je niet gelukkig gaat voelen tijdens deze dagen terwijl het juist een feest hoort te zijn. Ga in gesprek met degene met wie je deze dagen doorbrengt en kom samen tot een menu waar iedereen van kan genieten. Geniet van het eten en vol is vol, ga niet overeten omdat het op moet. Zo kun jij ook genieten van de feestdagen met heerlijk eten terwijl je aan het afvallen bent.   

Wil jij afvallen en meer tips ontvangen? Klik dan op onderstaande knop en ontvang elke week tips in jouw mailbox.