Mijn vorige blog ging over ongezonde tussendoortjes/voeding en hoe vaak je tegen jezelf zegt 1tje mag toch. Deze blog wil ik het over hetzelfde onderwerp hebben maar nu voor kinderen.
Een worstje bij de slager
Want hoe vaak krijgen jouw kinderen een koekje bij de bakker, een worstje bij de slager, een snoepje bij wanneer je op visite bent of een toetje na het eten?
Tel hier de frisdrank en sappen eens bij op en je kinderen krijgen waarschijnlijk veel te veel (energie) binnen op een dag. En zeker zal dit niet elke dag zo gaan maar kinderen zijn in de groei en uit zich zelf hebben ze al meer zin in zoet waardoor ze deze verleiding nog moeilijker kunnen weerstaan dan jijzelf.
Energie kwijt raken
Daarnaast bewegen kinderen steeds minder. Ik zie steeds minder kinderen buiten spelen. (Nu ik hier over nadenk voel ik mezelf ineens oud) Kinderen kijken steeds meer tv, zitten steeds meer achter de tablet om spelletjes te spelen. De kinderen zijn zo misschien wel stil en lief maar kunnen zo hun energie niet kwijt en waarschijnlijk ‘s avonds moeilijk naar bed te krijgen.
Doordat kinderen te veel (ongezonde) voeding binnen krijgen en te weinig bewegen komen ze (steeds) meer aan. Ze krijgen te veel energie binnen en verbruiken te weinig energie waardoor ze in gewicht toenemen.
Waarom water?
Wanneer ik zelf de beker van mijn zoon vul met water krijg ik wel eens commentaar van mensen. Waarom geen sap vragen ze dan. Nou juist omdat hij dan zo wel het koekje bij de bakker mag of het snoepje tijdens visite. En zeker krijgt hij wel eens sap (aangelengd met water). En wanneer we bij anderen zijn dan eet hij mee maar ik let er wel op alles met mate.
Zelf aangeleerd
Maar eigenlijk is alles wat je je kinderen laat eten en drinken aangeleerd gedrag. Want wanneer ze jong zijn en producten niet kennen zullen ze er ook niet om vragen. Maar andersom geldt ook wanneer ze producten niet hebben geproefd zullen ze ze vaak ook niet lusten. Denk hierbij aan de groenten. Wist je dat kinderen minstens 10 keer iets moeten proeven voordat ze de smaak herkennen en lekker gaan vinden. Geef het als moeder dus niet te snel op wanneer je kinderen bijvoorbeeld geen sperziebonen lusten. En als ik dan kijk naar hoeveel bereidingswijzes er zijn wokken, koken, stoven, bakken, grillen en gepureerd in soepen of sauzen. Verwerk groenten in een stampot of in een salade en wie weet wordt het ineens gegeten. Lusten je kinderen geen gekookte worteltjes verwerk ze dan eens in een stampot of pureer ze door een saus.
Vanavond wanneer je kinderen op bed liggen, schrijf dan eens op wat er allemaal is gegeten en gedronken. Hoeveel tussendoortjes bestaan uit groente en fruit? En hoeveel uit koek of snoep? Hoe groot waren de porties van de hoofdmaaltijden?
Wanneer je dit opschrijft en terugkijkt krijg je een beter beeld dan wanneer je blijft denken ach 1tje mag toch.
Voorbeeld dagmenu’s
Voorbeeld dagmenu (4-8 jaar)
- 1-1,5 liter vocht
- 150-200 gram groenten
- 2 porties fruit
- 150 gram brood, aardappelen, granen
- 15 gram noten en zaden
- 100 g peulvruchten (week)
- 2 porties zuivel (incl. kaas)
- 125 gram vlees(waren), vis, eieren, vegetarisch
- 25 gram roomboter en olie
- snoep en snacks (afh. van gewicht en activiteit)
Voorbeeld dagmenu (9-13 jaar) * = advies jongens
- 1-1,5 liter vocht
- 200-250 gram groenten
- 3 porties fruit
- 225-275* gram brood, aardappelen, granen
- 25 g noten en zaden
- 150 gram peulvruchten (week)
- 2-3* porties zuivel (incl. kaas)
- 125 gram vlees(waren), vis, eieren, vegetarisch
- 30-35* gram roomboter en olie
- snoep en snacks (afh. van gewicht en activiteit
Voorbeeld dagmenu (14-18 jaar) * = advies jongens
- 1,5-2 liter vocht
- 300-400 gram groenten
- 3 porties fruit
- 235-325* gram brood, aardappelen, granen
- 25 g noten en zaden
- 200 gram peulvruchten (week)
- 3-4* porties zuivel (incl. kaas)
- 125 g vlees(waren), vis, eieren, vegetarisch
- 30-40* g roomboter en olie
- snoep en snacks (afh. van gewicht en activiteit)
Wil jij als moeder graag meer variatie aanbrengen in het ontbijt van je kids? Vraag dan via onderstaande knop het e-book Gezond ontbijten voor kids aan. In dit e-book komen tips rondom het ontbijt aanbod maar ook hoe dit soepeler te laten verlopen. Het e-book is inclusief recepten.