Wil jij gezellig aan tafel kunnen zitten tijdens het kerstdiner zonder politieagentje te moeten spelen naar jouw kinderen toe omdat ze zitten te vervelen aan tafel terwijl jij de volgende gang aan het opdienen bent. In deze blog leg ik je precies uit hoe jij het als moeder gezellig kunt houden aan tafel tijdens de kerstdagen.  Met onderstaande tips kun jij het als moeder gezellig houden aan tafel tijdens het kerstdiner want als je het van te voren slim aan pakt kun jij ook Genieten van de feestdagen.

1. Tafelschikking

Laat je kinderen meedenken in de tafelschikking. Wanneer ze naast iemand zitten waarmee ze het naar hun zin hebben, gaan ze blij aan tafel. En blije gezichten aan tafel betekent in ieder geval voor de eerste 5 minuten sowieso gezelligheid. En willen de kinderen liever apart zitten van de ouders. Geef ze hun zin en maak een echte feesttafel voor hen apart.

2. Knutselen

Vinden de kinderen het heerlijk om te knutselen laat ze dan van te voren een eigen tafelkleed maken. Bijvoorbeeld een oud dekbedovertrek of een grote rol papier voor over de tafel heen en schilderen maar. In plaats van een eigen tafelkleed kunnen eigen placemats natuurlijk ook een leuk idee zijn. Ook is het natuurlijk leuk om met het menu aan de slag te gaan. Vouw wat a4-tjes dubbel tot een boekje en zet op elke pagina een gang met een mooie tekening.

3. Samen koken

Helpen jouw kinderen al mee in de keuken, dan zullen ze het nu zeker ook leuk vinden om mee te helpen.  En helpt jouw kind nog niet mee met koken, vraag het of ze het dit keer wel leuk zouden vinden. Bijvoorbeeld met het snijden van de groenten voor in de soep als voorgerecht of bij uitserveren van de schaaltjes zelfgemaakte salades en groentes voor bij de gourmet. Wat zal jouw kind groeien wanneer het complimentjes krijgt vanuit de anderen over hetgeen wat hij/zij heeft gedaan tijdens dit kerstmenu.

Is jouw kind een ‘slechte’ eter, laat je kind een van de gangen kiezen zodat er voor hem/haar ook iets heel lekkers wordt geserveerd

4. Entertainment

Zorg ervoor dat je kinderen iets te doen hebben tussen de gangen door. Laat ze lekker spelletjes spelen of buiten spelen. Laat ze onverwachts een cadeautje openen of lekker knutselen. Maak zelf van 2 houten blokjes dobbelstenen met doe opdrachten zoals brul als een leeuw en loop als een pinguïn. Zeker weten dat ze gaan schateren van het lachen wanneer bijvoorbeeld opa aan de beurt is.

5. Feest voor iedereen

Hou het relaxt voor iedereen. Willen de kinderen van tafel, laat ze lekker gaan en hou het gezellig aan tafel. Wanneer ze echt honger hebben, komen ze wel weer terug zitten. Een kerstdiner kan al snel te lang duren voor een kind. De maand december vraagt al veel van een kind met de feestdagen thuis en op school en eventueel nog bij de verenigingen. Laat het thuis lekker los, met de regeltjes komt het daarna wel weer.

Wil jij naast de gezelligheid tijdens de feestdagen met de kinderen ook vaker samen gaan koken? Lees dan mijn blog: Koken met kinderen is een feestje. Na het lezen van deze blog weet jij hoe je met wat simpele tips samen van het koken een feestje kunt maken.