Wil je afvallen maar geniet je graag van een alcoholisch drankje? Afvallen en alcohol: helaas, het is geen goede combinatie. Natuurlijk kun je genieten van je drankje zoals van een glas wijn, een koel biertje of een gin-tonic. Het is hartstikke lekker, maar als je wilt afvallen is het écht geen goed idee. 

Waarom het geen goed idee is leg ik hieronder uit:

  • Alcohol levert veel calorieën
    Alcohol levert per gram 7 kilocalorieën. Dat is bijna 2 keer zoveel als bij eiwitten en koolhydraten. Zij leveren per gram 4 kilocalorieën. Alcohol is vloeibaar, waardoor je nauwelijks merkt dat je de kilocalorieën binnenkrijgt. Je wordt niet ‘vol’ na een glas wijn. Maar:
  • Alcohol zorgt voor een hongergevoel
    Alcohol heeft effect op je hongergevoel. Het verlaagt je bloedsuiker, waardoor je trek krijgt. Je hersenen herkenen dit als het seintje ik heb honger. Daarom pak je sneller naar een snack bij je drankje. Maar dit komt ook mede doordat:
  • Alcohol neemt je remmingen weg
    Alcohol zorgt voor een ontspannen effect. Je verliest ook je natuurlijke remmingen. Ook je rem op je eetgedrag wordt minder. Je bestelt eerder die portie bitterballen voor erbij op het terras.
  • Alsof je even bent vergeten dat je wilt afvallen 

Mag er dan niks meer?

Nee dat zeg ik niet. Ik zal jou nooit iets verbieden!  Je maakt zelf de regels. Ik laat je je alleen zien dat afvallen en alcohol een lastige combinatie is. Je kunt natuurlijk bij elk drankje een glas water nemen of misschien kun je minderen met alcohol, bijvoorbeeld alleen nog maar drinken in het weekend. Of misschien kun je een tijdlang niet drinken. Of met je zelf een duidelijke limiet afspreken. Alles is mogelijk, zolang jij voelt dat je er de controle over hebt.

Afvallen en alcohol is dus geen goede combinatie maar het betekent niet dat het niet kan. Het kan wel alleen gaat afvallen hierdoor een stuk lastiger en langzamer.

Wil jij afvallen en toch kunnen genieten van je biertje of wijntje, lees dan de informatie over mijn programma Gezond Genieten via onderstaande knop