Nog een paar dagen en dan is Sinterklaas weer officieel in het land. Al leek het wel alsof hij in augustus Spanje al had verlaten want overal in de schappen kwamen de pepernoten en andere lekkernijen al weer te voor schijn. 

Bij mijn zoon Cas was het toen hij een peuter was nog de oplossing om te zeggen dat we ze niet mee konden nemen want het stond niet op het boodschappenlijstje maar van een collega hoorde ik de tip om tegen de kinderen te zeggen dat dit het snoepgoed was dat vorig jaar over was. Zodra Sinterklaas weer in het land is komen het nieuwe snoepgoed weer mee.

 

Maar hoe pak je dit zelf aan? Hoe kun je nu in deze periode toch de juiste balans vinden?

 

  • Misschien wel de belangrijkste tip: Haal het niet in huis (ver) voor de feestdagen. Wanneer je de kastdeur opendoet, blijft het toch elke keer weer naar je roepen: eet mij op.
  • Ga voor kwaliteit. Pak niet de eerste beste kilozak pepernoten omdat deze toch zo voordelig zijn. Vaak zit kwaliteit in kleinere verpakkingen dus wanneer je je dan toch laat gaan is het eerder op. Maar waarschijnlijk zul je er ook verstandiger mee om gaan omdat het een duurder product is waardoor je er ook meer van geniet.
  • Maak afspraken met jezelf (schrijf deze eventueel op en hang het in het zicht of aan de binnenkant van de kastdeur) Ik eet elke dag maar een klein stukje chocoladeletter i.p.v. een hele chocoladeletter.
  • Verleidingen op het werk? Vertel het aan je collega’s en vraag ze om de lekkernijen uit het zicht te zetten. Laat ze je helpen, zo heb je een stok achter de deur. En wie weet worstelen collega’s ook met hetgeen dat ze niet tot moeilijk van de lekkernijen af kunnen blijven.
  • Ben je de fout in gegaan door toch door te eten en een halve zak pepernoten op te eten in 1 keer terwijl je achter de tv zat? Wees niet te streng voor jezelf maar pak het opnieuw op en zorg ervoor dat je de volgende keer een klein schaaltje meeneemt i.p.v. de hele zak. op = op.
  • Eet niet van alles wat. Ga alleen voor het allerlekkerste. Bijvoorbeeld een stuk echte marsepein van de warme bakker.
  • Maak je andere maaltijden over de rest van de dag interessant genoeg om te eten, qua kleur en qua smaak. Neem de tijd om te koken en kies maaltijden waardoor je voldoende bent verzadigd en minder trek krijgt tussendoor. Hierdoor zul je de verleidingen makkelijker kunnen weerstaan.
  • Drink voldoende water. Toch zin in iets lekkers? Drink eerst een glas water en wacht een kwartiertje. Misschien ben je de lekkere trek al weer vergeten. Toch echt honger, kies dan voor een voedzaam tussendoortje.

Meer weten over balans en gezond eten voor het gehele jaar? Wil je gezond eten of wil je afvallen? Kijk dan voor meer informatie bij mijn programma Gezond Genieten