Heb jij een kind dat minder eet. Of wat vaak begint aan tafel met lust ik niet. Het is voor veel moeders herkenbaar. De eerste jaren heeft je kind goed gegeten maar op een gegeven moment heeft het de fase lust ik niet bereikt en waar het ene kind daar weer makkelijk uit komt na een bepaalde periode duurt het voor het andere kind een stuk langer. Hoe kun je je kind dan toch geïnteresseerd laten raken in wat het eet en waardoor het weer meer gevarieerd gaat eten? 

Probeer het eens om samen te gaan koken. Wanneer een kind zelf aan de slag gaat zal het eerder de neiging hebben om het zelf op te eten. Je kind zal eerder zin hebben om van het zelf bereide eten te gaan proeven. Al kan het een kind wel 10 – 15 keer moeten proeven voor dat het iets lust. En natuurlijk zijn daar ook uitzonderingen op. Er zijn ook kinderen die nog vaker moeten proeven voordat ze smaken gaan herkennen en waarderen. En er zullen ook dingen zijn die het kind echt niet lust. Kijk maar eens naar jezelf. Er zijn dingen die je graag lust, gewoon eet, minder lust en echt niet lust en ook niet zult eten.

Hoe maak je van samen met je kind koken een feestje?

  •  Zorg tijdens het samen koken dat al je aandacht naar je kind gaat waarmee je samen kookt. De andere kids liggen te slapen tijdens hun middagdutje of zijn iets met papa gaan ondernemen of zitten bijvoorbeeld op school.
  • Zorg voor een makkelijk recept, welke je zelf al vaker hebt gemaakt. Zo is er al minder stress of het recept gaat lukken of niet.
  • Zet alles wat je nodig hebt binnen handbereik. De potten, pannen, bakblikken en de ingrediënten etc.  Zo hoef je je niet te haasten of nog iets te gaan zoeken wanneer je kind al klaar staat om te beginnen en ongeduldig wordt. Dit onderdeel kun je natuurlijk ook samen van te voren doen.
  • Pas de activiteit aan aan de leeftijd van je kind. Is je zoon of dochter een jaar of 3 laat hem/haar dan bijvoorbeeld de groenten wassen. Maar met een leeftijd van 6 kan hij/ zij de boontjes wel doppen (of eventueel knippen) Zo ligt het dus aan de leeftijd (en/of de ontwikkeling) van het kind of je het al sausjes laat mengen, ingrediënten laat snijden of bijvoorbeeld deeg kneden.
  • Zorg voordat je begint dat je kind een stevige ondergrond heeft om op te staan aan het aanrecht of verplaats alles naar de keukentafel.  Helpt je kind tijdens het koken met de pannen zorg er dan voor dat de steel van de pan niet uitsteekt voorbij het fornuis, zodat de pan eraf gestoten kan worden.
  • zorg voor keukenregels en herhaal deze (samen) regelmatig
    1. Handen wassen voordat jullie beginnen
    2. Niet aan scherpe messen zitten zonder dat het wordt aangegeven
    3. Zorg ervoor dat jullie stevig staan, je kind eventueel op een krukje of stoel. Of doe het snijwerk aan tafel       terwijl jullie zitten.
    4. Tijdens het koken spelen we niet
    5. Pas op het hete dingen zoals de pannen

Vaker samen koken met de kinderen. Dan heb ik een leuk e-book met tips en recepten rondom het ontbijt voor kinderen. Het e-book bevat tips om de voorbereidingen voor het ontbijt te vergemakkelijken. Daarnaast bevat het e-book recepten. Zo kun je samen met je kind op zoek naar variaties die hij / zij graag lust.  En het e-book bevat niet alleen tips rondom het ontbijt maar ook tips over bewegen en het positief zelfbeeld.