Over deze leeftijd kan ik als moeder nog niet mee praten maar ik hoor van klanten vaak dat wanneer hun kind de puber leeftijd heeft bereikt dat het soms lijkt alsof ze weer een peuter in huis hebben.  De woorden lust ik niet komen weer regelmatig ter spraken en de afspraken die je destijds met hen hebt gemaakt lijken alleen maar averechts te werken.

Hoe pak je dit samen met je puber aan?

Wat kan helpen om je pubers toch gezond te laten eten is om niet met ze de discussie aan te gaan dat ze gezond moeten eten. Want op deze leeftijd naar je ouders luisteren dat gaat hem niet worden. Pubers horen vaak het tegenovergestelde.

Je kunt wel met je puber praten over de voordelen van gezonde voeding. Bijvoorbeeld voor hun uiterlijk want voor veel pubers is toch wel een belangrijk onderdeel op deze leeftijd. Voordelen van gezonde voeding zijn een mooiere huid, minder pukkeltjes, minder vet dat over je broek heen hangt wanneer je een strak T-shirt wilt dragen.

Een puber kiest vooral voor zichzelf

Een puber zal dus eerder iets ondernemen wanneer het voor hen een voordeel oplevert. Wanneer een puber geïnteresseerd is in hoe het dan komt dat gezonde voeding deze voordelen dan oplevert, ga hierover dan met ze in gesprek i.p.v. in discussie. Ga ook met ze in gesprek hoe ze dit kunnen aanpakken buitenshuis. Want als ouder kun je binnenshuis nog enige invloed uitoefenen op wat ze eten en drinken maar buitenshuis is dit zeer moeilijk. Want wat ze in de schoolkantine eten of wat ze eten of drinken wanneer ze moeten wachten op hun busverbinding is als ouder moeilijk te controleren. Je kunt als ouder aanbieden om een aantrekkelijke waterfles mee te nemen om water uit te drinken of afgekoelde thee. Wanneer je kind hiervoor kiest i.p.v. zijn centen in de automaat te gooien voor een flesje cola. Heb je als ouder natuurlijk al heel wat gewonnen. Zorg thuis voor een gezonde basis en zorg voor goede, voedzame maaltijden. Maaltijden met voldoende vetten, eiwitten en vezels. Hierdoor zullen ze buitenshuis ook minder snel pakken naar ongezonde tussendoortjes.

Wees als ouder ook geduldig

Ga eens na hoe je zelf was op deze leeftijd en hoe het nu met je gaat. En bedenk dan dat dat toch goed ook gekomen is. Het is als puber niet leuk om je ouders gelijk te geven, geef een puber dus ook niet gelijk te veel informatie waardoor een gesprek uit kan lopen op een discussie. Je bent zelf ook niet als puber van de ene op andere dag verandert dus geef je eigen puber ook de tijd om zich aan te passen en nieuwe gewoontes aan te leren. Het is lastig om je puber los te laten maar heb hierin vertrouwen. Je puber zal heus van alles willen ontdekken en naar een fastfoodketen gaan met klasgenoten wanneer het toch zelf ook lunch bij zich had of op een feestje een biertje drinken maar wanneer je puber een goede thuisbasis heeft, zal het hier ook eerder naar teruggaan.

Wil je nog meer tips en recepten ontvangen voor pubers rondom het ontbijt. Download dan het e-book: Gezond ontbijten met kids – van peuter tot puber-