Hoeveel beweging hebben kinderen eigenlijk nodig?

Voor kinderen jonger dan 4 jaar geven de beweegrichtlijnen op dit moment nog geen advies. Voor hen is het belangrijkste dat ze gevarieerd bewegen en motorische vaardigheden aanleren. Stimuleer daarom ook kinderen die nog niet kunnen lopen tot zoveel mogelijk bewegen. Denk aan spelen en rollen, kruipen door de kamer en het grijpen naar speeltjes. Vanaf het moment dat kinderen gaan lopen, verplaatsen ze zich steeds sneller en kunnen ze voor de groei en ontwikkeling minstens 3 uur per dag aan beweging gebruiken.

 

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt:

  • Elke dag minstens een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Minstens 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten.
  • Voorkom veel stilzitten.

Tips

1. Geef als ouder het goede voorbeeld

Het gezegde goed voorbeeld doet volgen, is de eerste tip die ik je kan geven. Het ene kind gaat gemakkelijk zelfstandig buiten spelen, terwijl het andere kind liever samen speelt of wat stimulans nodig heeft. Maar ook het kind dat gemakkelijk zelfstandig speelt vind het super wanneer je als ouder mee speelt.

2. Wees creatief

Je hoeft niet altijd geld uit te geven om te bewegen om bijvoorbeeld naar het zwembad of een trampolinepark te gaan. Bewegen kan ook thuis. Maak zelf 2 dobbelstenen. Schrijf op de ene dobbelsteen allerlei bewegingen van dieren, zoals loop als een pinguïn. Schrijf op de andere dobbelsteen allerlei dierengeluiden, zoals schreeuw als een leeuw. Zeker te weten dat jullie de grootste lol gaan beleven. Zoek ook eens op pinterest en kom de leukste ideeën tegen, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden om iets leuks te gaan doen.

 

3. Laat de kinderen hun / jouw telefoon gebruiken

Zet het gebruik van een mobiel in. Ga samen met je gezin geocachen. Gebruik je mobiel voor aanwijzingen en ga op jacht naar de schat. Meer informatie over geocachen

4. Gebruik het seizoen

Ga in de zomer lekker naar het strand of fiets een een ronde in de buurt en ga op zoek naar lokale trekpleisters en wees toerist in eigen buurt. Ga in de herfst naar het bos om te wandelen of te mountainbiken. Laat kinderen buiten in de regen spelen. Regenpak en laarzen aan en lekker in de plassen stampen. Ze zullen het super vinden, iets doen wat normaal gesproken niet zo snel mag omdat je onderweg bent naar school of naar de supermarkt maar nu mogen ze heerlijk hun gang gaan. Ga in de winter het ijs op zoek een leuke helling en ga sleeën. Ga in de lente mooie wandelpaden bezoeken of ga eens samen aan de slag in een klimbos.

5. Schermtijd beperken

Hoewel beeldschermvermaak bijna niet meer is weg te denken uit het dagelijkse leven, is het advies om kinderen tussen de 4 en 18 jaar niet te lang te laten computeren en/of tv te kijken in hun vrije tijd.

6. Doe eens lekker gek

Zet om de beurt eens een nummer aan van je favoriete band en zing ongegeneerd mee. Doe lekker gek, dans spring en zing.

7. Daag elkaar uit

Bedenk samen een challenge. Bijvoorbeeld wie kan er in een week het vaakst touwtje springen. Zet elke dag een timer aan op 3 minuten en spring. Spring je mis, blijf dan verder tellen. Schrijf het op en kijk wie er aan het einde van de week de meeste sprongen heeft gemaakt. Bedenk jullie eigen challenge, wie zet de meeste stappen in een week, wie fietst de meeste km’s etc.

Beweegt jou kind voldoende maar is jouw zoon of dochter te zwaar? Zeg dan samen met jou kind Lekker Pûh!!!