Je herkent het vast wel. De volgende ochtend moet je vroeg eruit dus je besluit wat eerder naar bed toe te gaan. En eenmaal op bed bedenk je je wat je morgen nog allemaal moet gaan doen. En wat je morgen niet mag vergeten. En voor je het weet ben je een paar uur verder.  Je baalt hier weer van, niet kunnen slapen terwijl je morgen vroeg op moet. 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je beter kunt slapen?

Hieronder 7 tips die jou kunnen helpen om je kwaliteit van slaap te verbeteren. En wanneer je beter slaapt eet je gemiddeld minder dan een persoon die slecht slaapt. Want wist je dat wanneer iemand die te weinig slaapt bijna 550kcal meer eet per dag dan een proefpersoon die wel voldoende slaapt. Dit kan dan oplopen tot een 0,5 kg per week aan gewichtstoename.

 

Schrijf gedachten op

Schrijf je gedachten op, zo kun je ze niet vergeten. Ik zeg niet dat je hierdoor direct in slaap valt maar het kan je wel rust geven omdat de gedachtes die in je hoofd bleven rondzweven nu op papier staan.

 

Avondritueel

Zorg dat je lichaam een avondritueel gaat herkennen. Wanneer je elke avond ongeveer hetzelfde doet, gaat je lichaam herkennen wanneer je gaat slapen. Bijvoorbeeld: een paar bladzijdes uit een boek lezen, uitkleden/omkleden, tandenpoetsen en naar bed.

 

Beeldschermen uit!

Het licht van de computer, tablet, tv of je mobiel houdt je wakker. Zet voor ‘s avonds een filter op je scherm zodat het licht minder fel/blauw is van kleur. En maak in het uur voordat je naar bed gaat, geen gebruik meer van computer, tablet, tv of je mobiel.

 

Beweeg

Wees overdag voldoende actief zodat ‘s avonds je lichaam rust nodig heeft. Wil je weten wat voldoende actief inhoudt, lees dan mijn blog over de beweegrichtlijnen.  Bouw overdag een slaapschuld op.

Maar wil je afvallen zorg dan dat je dagelijks voldoende beweegt en doe daarnaast 3 keer per week aan krachttraining (dit kan ook thuis wanneer je de sportschool niet ziet zitten) en 3 keer per week aan conditietraining.

Ritme

Probeer een ritme te vinden waarbij je ongeveer dezelfde tijden aan blijft houden met het wakker worden en het naar bed toe gaan.  Ritme hangt samen met avondritueel maar samen zorgen ze ervoor dat je kwaliteit van slapen beter wordt.

 

Ontspanning

Zorg voor dat je gaat slapen dat je je ontspannen voelt. Lees een boek of luister eens naar rustgevende muziek. Dit kan rustige top 40 muziek zijn maar ook instrumentale muziek of meditatie.

 

Frisse lucht

Lucht je lakens, was elke week je beddengoed en zet overdag je ventilatieroosters en/of ramen open zodat er frisse lucht naar binnen toe kan. Sommige vinden dit ‘s nachts ook heerlijk maar persoonlijk ben ik een echte koukleum en kan ik dit iets minder waarderen.

Zorg er ‘s nachts ook voor dat er zo weinig mogelijk licht naar binnen kan schijnen, bijvoorbeeld van de lantaarnpaal voren aan straat.

 

Wil jij graag je slaap verbeteren? 

Als moeder houd je heel veel ballen hoog. Een baan of eigen bedrijf, je gezin, het huishouden en een sociaal leven. Voor een ander zorgen gaat je goed af, maar tijd maken voor jezelf is lastig. Jouw energie en balans is soms ver te zoeken en regelmatig denk je: “ik wil beter slapen en me energieker voelen, maar hoe?” Het is tijd voor verandering. Met mijn programma Slaap help ik jouw graag naar een gezonde slaappatroon dat bij jouw en je gezin past.