Vol goede moed ga je aan de slag en lukt het je om de eerste weken zeer streng te zijn voor jezelf en daardoor weet je zeker dat het je lukt om af te vallen. Het gaat lekker hard en je komt steeds dichter bij je doel. Maar na de eerste weken komen de eerste moeilijke momenten in het zicht, een verjaardag, een barbeque of een feestje op het werk. 

De eerste deuken komen in je plan en je voelt je schuldig omdat het je niet meer lukt om jezelf aan je plan te houden. Hoe blijf je dan positief?

Tips om positief te blijven denken

 

 

Creëer positiviteit

Vaak blijven de negatieve momenten eerder in je gedachten hangen dan positieve. Pak vanavond nog pen en papier en ga eens 5 minuten rustig zitten en bedenk welke positieve dingen je vandaag hebt meegemaakt, hoe klein deze beleving ook is geweest.

Voorbeeld:

  • Ik heb vandaag een bewuste keuze gemaakt en de taart afgewezen omdat ik vanavond wil genieten van mijn eigen tussendoortje en ik van het weekend ook nog een verjaardag heb.
  • Tijdens het eten vanavond was het rustig en gezellig aan tafel, er was geen gemopper over het eten.
  • Toen ik vanochtend uit bed stapte, voelde ik me goed. Ik voel dat ik fitter word.
  • Ik heb vandaag bewust gekozen voor mijn 10 en genoten van mijn wijntje.

Wees niet te perfectionistisch

Zorg dat je je doel goed hebt omschreven. Niet alleen dat je 5 kg wilt afvallen maar ook wanneer je dit behaald wil hebben en hoe je dit aan gaat pakken. Maar wees niet te streng voor jezelf. Je kunt niet alles perfect doen en zullen altijd onverwachte situaties ontstaan. Zorg ervoor dat je dit niet als falen gaat zien want dan zul je je waarschijnlijk schuldig gaan voelen. Afvallen is niet makkelijk want dan zou iedereen het met gemak kunnen. De weg van het afvallen is er een met drempels en gaten in de weg. Maar weet dat ook jij aan het einde van de weg kunt komen. En gaat het even wat minder, leer er dan van voor een volgende keer.

 

Zet jezelf op 1

Ben jij iemand die graag voor anderen zorgt en hierbij jezelf wel een voorbij loopt. Waardoor je bijvoorbeeld ‘s avonds wel eens in de knoei komt met het avondeten en vanwege te weinig tijd daarom maar kiest voor pizza of patat? Of te wel vind jij het moeilijk om nee te zeggen?

Zeg dan toch eens wat vaker nee. Want alleen wanneer je goed voor jezelf zorgt kun je blijven zorgen voor anderen. Heb je een keer geen zin om met iemand af te spreken zeg dan gewoon nee. Wanneer je het uitlegt, zal diegene het heus begrijpen. Want het betekent niet dat je nooit meer zin hebt om af te spreken alleen komt het vandaag/deze week even iets minder goed uit.

Wanneer je goed voor jezelf zorgt en op tijd geniet van je me-time zorgt dit ervoor dat je positiever blijft. Meer weten over hoe jij ook beter voor jezelf kunt zorgen? Klik dan op onderstaande knop en lees meer over Gezond Genieten.